Nordiska Mästerskapen i Ypäjä 4-8 augusti 2010





Och jag kommer att vara där!!!
Väntar med spänning!!!

http://www.nc2010.fi/

Besök gärna tävlingarnas hemsida om du är intresserad! Det kommer att vara så skoj! Mina föräldrar kommer att följa med och se vad det hela handlar om. Om jag inte misstar mig så kommer även S.´familj att vara där hela veckan.
Jag och mina föräldrar kommer att bo på ett hotell inte så långt från Ypäjän hevosopisto.

http://www.hevosopisto.fi/index.phtml?page_id=123186&navi_id=123186

Vi tänkte bo i husvagnen men kom fram till att vi tar in på hotell istället.
Synd att inte Kim följer med, men han kommer att ha fullt upp på eget håll. Nämligen på Powerparks
Power Truck Show 2010.

http://www.powertruckshow.fi/

En jätteskojig tillställning det med! Där kan man åka berg och dalbana, gocart och mycket annat! De har även Islandshästar i Powerparkens hästcentrum.

http://www.powerpark.fi/hevoskeskus.html


Nåja, samma helg som allt detta händer så kommer det även att bli festivaldags på söndagen. Jag ska bjuda Kim på Sonisperefestival och Iron Maiden konsert i Björneborg eftersom han snart fyller år. På söndagen kommer bl.a. Mötley Crue, Iron Maiden och Alice Cooper att stå på scen =)
Kommer att bli jättehäftigt!!

http://fi.sonispherefestival.net/english/




Besök gärna dessa sidor! =)

Som ni säkert märker kommer det att vara 4 intensiva dagar men oj, så roligt det kommer att bli!!



Islandshästinfo




Islandshästen




Islandshästen är en av världens äldsta hästraser. Den har hållits renrasig i sitt hemland i nästan tusen år eftersom Island tidigt förbjöd import av hästar. Inte ens idag får man föra in hästar till Island.

Islandshästen är en liten, stark och mångsidig ridhäst. Dess mankhöjd är i medeltal omkring 135 cm. Som minst kan islandshästen vara knappa 120 cm och som störst över 150 cm hög.

Islandshästen har en tjock, väderbeständig päls och täta, långa tagel. I rasen förekommer nästan alla kända hästfärger.

Gångarter

Islandshästen skiljer sig i sina gångarter från andra vanliga ridhästar. Andra europeiska hästar har bara tre gångarter: skritt, trav och galopp. Islandshästen har förutom dessa grundgångarter en eller två specialgångarter: tölt och flygande pass. En häst som behärskar skritt, tölt, trav och galopp kallas fyrgångare. Ifall hästen har alla fem gångarter är den en femgångare. Man undviker att avla hästar med endast de tre grundgångarterna – islandshästen skall ha minst fyra gångarter.


Tölten
är en av islandshästens främsta egenskaper och hemligheten bakom dess stora popularitet. Tölt är en fyrtaktig gångart där hästens ben rör sig i samma ordningsföljd som i skritt. I tölt finns inget svävmoment och hästen har alltid minst ett ben i marken. Tölten är därför mycket behaglig för ryttaren och i mjuk tölt är det lätt att rida långa sträckor. Töltens tempo kan vara allt från litet snabbare än skritt till rask galopp. Långsam, samlad tölt kallas för arbetstölt och det snabbaste tempot för ökad tölt. Mellan dessa två ytterligheter finns mellantölt som är ungefär samma tempo som trav.

En god tölt är en av islandshästens viktigaste drag, vilket är något man strävar efter även i aveln. I gångarts- och dressyrklasser vid tävlingar för islandshästar finns (förutom i de grenar där man endast rider pass) alltid moment av tölt. I töltklasserna (T.1 och T.2) rids endast tölt, i fyr- och femgångsklasserna rids även de andra gångarterna.


Flygande pass
är en snabb tvåtaktig gångart där båda benen på samma sida av hästen träffar marken samtidigt. Mellan stegen finns ett tydligt svävmoment då inget av benen rör i marken. Då man rider pass strävar man efter en god och ren takt samt största möjliga hastighet. Vid tävlingar rids islandshästar i passlopp som är antingen farttävlingar eller stilpassklasser där man också bedömer övergången till och från pass. Pass kräver mycket kunnighet och erfarenhet av både hästen och ryttaren.

Islandshästar används till gångarts-, hobby-, tävlings-, tur-, och långdistansritt samt som familje- och terapihästar. Islandshästar kan köras, ridas i hinderritt och användas till tex. dressyr - eller westernridning. På grund av sitt goda lynne köps islandshästen ofta till familje- eller turridningshäst. Islandshästarna föds upp i stora flockar där de tillsammans med andra föl lär sig goda fasoner. Hästar som vuxit upp i flock är oftast snälla och lätta att handskas med. Kännetecknande för islandshästen är att den är känslig, snäll, modig och lugn. Skillnader mellan individer är stora: tävlingshästarna är känsligare och mera krävande än hobbyhästarna som har mindre framåtanda och ofta också mindre rörelser. Islandshästen bör oberoende av användningsändamål vara samarbetsvillig, glad, framåtsträvande och lätt vid ridning.


Det har uppstått många myter beträffande skötseln av islandshästar. Rasen är lättskött men den har samma grundbehov som andra hästraser och dessutom vissa specialbehov som måste tas i beaktande i dess skötsel. Islandshästen behöver ett högklassigt basfoder och en noggrann utfodring. Precis som andra härdade ursprungsraser tål den inte stora mängder sädes- eller kraftfodermängder och fetmar lätt. Matas den med foder av dålig kvalitet blir den, precis som vilken annan hästras som helst, undernärd.

Islandshästar hålls ofta i lösdriftsstall och uteboxar därför att de behöver få vistas ute mycket. Det idealiska skulle vara att hästen skulle få vara fritt ute och själv skulle få välja när den vill komma i skydd. Islandshästen får inte lämnas våt ute på vintern utan den skall få torka i stallet eller med hjälp av täcken. På sommaren behöver islandshästen också skydd eftersom insekter och hetta plågar den.


Islandshästen skall aldrig hållas ensam. Andra hästraser kan ibland anpassa sig till att vara ensamma men för en islandshäst som vuxit upp i flock är ensamhet en plåga. Den bästa kamraten för en islandshäst är en annan islandshäst men även andra häst- eller ponnyraser duger bra som sällskap. Bäst trivs islandshästen om den får leva i flock.

Islandshästen är en mycket frisk hästras. Skötseln inverkar förstås även hos islandshästen direkt på hälsotillståndet. Islandshästens smärttröskel är hög så man måste noga följa med hästens hälsotillstånd eftersom den eventuellt ser sjuk ut först då den är kritiskt sjuk. Spatt och sommareksem förekommer ganska allmänt hos islandshästen. Sommareksemets symptom är att hästen gnuggar sig och beror på att den är allergisk mot svidknotts bett (svidknott tillhörande Culicoides-släkten). Spatt innebär en ledbandsförslitning i hästens bakben som leder till att hästen blir halt. Båda sjukdomarna går att sköta men ingendera går att bota helt och hållet.

Islandshästens tagel och päls (man, svans, mul- och öronhår och hovskägg) klipps inte ifall det inte är en förutsättning för hästens hälsa tex. på grund av sommareksem.



Islandshästen lever länge och kan ofta tackvare sin goda hälsa ridas ännu vid hög ålder. Eftersom den växer och utvecklas långsamt rids den in först vid 4-5 års ålder. Först vid 7-8 års ålder anses islandshästen vara vuxen och tex. vid utställningar kan 6-åriga hingstar på grund av sin unga ålder godkännas för avel med lägre poäng än 7-åringar och äldre. Islandshästens fruktbarhet är utmärkt.


I Finland finns det nästan tusen islandshästar. Hästarna importeras från Island eller övriga Europa samt uppföds i Finland. Islandshästridning kan man pröva på något av de ca tjugo islandshäststall som finns runtom i Finland. Stallen är ofta specialiserade antingen på turridning och vandringar eller på undervisning i gångartsritt. Finlands Islandshästförening fungerar som rasens avels- och sportförening i samarbete med Suomen Hippos och Finlands Ryttarförbund (Suomen Ratsastajainliitto). Vid finska islandshästtävlingar och i finsk avel efterföljs internationella regler. Takorganisationen FEIF organiserar internationella tävlingar och strävar efter att förenhetliga de olika ländernas tävlings-, undervisnings- och avelssystem. Finlands Islandshästförening är medlem av Finlands Ryttarförbund och FEIF.



OBS!!

Denna information är lånad från Finlands Islandshästförbund!http://www.islanninhevonen.net/pa_svenska/islandshasten/


Drömmar, visioner & äventyr

Denna vecka börjar i förkylningens tecken. Gick och lade mig kl 16 igår, steg upp igen kl 12 idag!! 20 timmars sängliggande... =) Och sedan dess har jag haft en vän på besök, men annars har det hittills bara varit soffan som gällt idag... Men nu börjar det rycka i benen, vill göra nåt!
Tänkte att jag börjar att uppdatera bloggen eftersom det inte är så ofta i dessa tider.



Förra veckan var jag med om en spännande o. konstigt äventyr. Jag och S. var ute på en lång ridtur. Vet inte hur länge vi var borta men mer än två timmar tror jag. Först red jag hans valack och han min Tenór. Efter en stund bytte vi och red vidare. Först red vi en väg som jag varit med och ridit på förut men sen sa S. att vi skulle hitta en stig inne i skogen som skulle ta oss till en annan grusväg. Jag och Tenór gick nerför en sluttning och varken häst eller ryttare såg den lilla stubben under riset, T. föll ner på knäna men skadade sig inte. Benmusklerna börjar tydligen återvända eftersom jag höll mig i sadeln :)
Nåja, vi red vidare, fortsatte längs grusvägarna nere vid vattnet. Sen tyckte vi att vi skulle välja den väg som är lite längre så det gjorde vi. Sen bar det in i skogen igen och vi hade problem med att hitta rätt stig. Trampade runt i skogen och prövade en och annan stig. Till sist hittade vi rätt och kom ut vid några gårdar, efter det blev det en tur över Söderfjärden. Så härligt!!
Nåja, för att komma till saken :) När vi närmade oss S. gård och töltade den sista biten så var S. och hans valack framför mig och Tenór, han och jag var kanske 20 m bakom det andra ekipaget. Då föll mitt i allt hans valack på näsan och gjorde bokstavligen en kullerbytta!!
Det såg ut som ett program med dödlig utgång på discovery eller nåt. Jag trodde att S. var under men han hade hunnit kravla sig undan på andra sidan, tack och lov!
Häst och ryttare steg genast upp på egna ben och mitt hjärta började slå igen men oj,
vad det hade sett farligt ut :/
 Jag fick tag i hans valack, Tenór var även han lite upp i varv så jag hoppade sen av för att titta så dom mådde bra.
S. klarade sig med små skråmor. Hästen hade skråmor på knän, ovanför ögat och en lucka på nosryggen som behövde sys.
Så vi satte oss i sadeln igen för att inte hästarna skulle få dåliga minnen och red den lilla biten tillbaka till gården där vi fick börja tvätta såren och sen sy ihop luckan på nosryggen. Två stygn och riktigt snyggt blev det!
Så jag lovar, på den ridturen var defintivt skyddsänglarna i närheten =)

Hoppas ändå att det var enda gången i ens liv man behöver se en häst göra kullerbytta med ryttare på...

För övrigt har en häst "bokats" på Island som kommer att komma till Börknäsgården i höst! =)
En 8-årig valack som heter Byr (Beir). Här är ett foto från Island.



Hästarna på Island börjar sättas i träning nu igen efter hästinfluensan de haft där. All export har varit avstängd men kommer antagligen att sättas igång nu igen i augusti. Hoppas jag har rätt nu :) Men iaf sist jag läste på nätet och sist jag pratade med S. så var det så!

Jag längtar iaf tills Byr,Tenór och kanske en isis till kommer till Börknäset! Även om inte stallet är riktigt klart så kan hästarna gå ute. Så det borde inte bli ett problem!

Ha en bra vecka alla! Nu skall jag åka till Börknäset och kanske ta en promenad.
Drömma och visionera om framtiden som bara är ett stankast ifrån mig så som det känns nu =)


Sommaren flyger förbi!



GO´KVÄLL ALLA!

Längesen jag hunnit uppdatera bloggen nu. Men det har inte hänt mycket heller. Min födelsedag och Tomatkarnevalen kom snabbt på, men försvann ännu snabbare än så! Men vackert väder var det och en rolig helg.
För en vecka sedan var det dags att börja jobba igen. Kändes lite trögt innan, men när man väl var innanför dörren så kändes allt precis som vanligt! Känns ändå skönt med lite struktur på vardagen. Även om man inte hittar strukturen på samma sätt när man har 3-skiftes jobb.
Börknäsgården har stått stilla. Värmen och allas jobb gör att vi inte hinner med riktigt. Speciellt eftersom min sambo jobbar nattskift i skogen när det är så här varmt!! 30+ i skuggan nästan varje dag nu, huh!!!

Men denna underbara sommar skall man inte klaga över. Dock lite synd om hästarna och för varmt för att rida. Borde rida sent på kvällarna eller tidigt på morgnarna.
Var dock och red förra onsdagen. Jätteskoj var det!
Tenór skötte sig exemplariskt och båda börjar bli modiga igen. Självkänslan och samspelet blir bättre och bättre. Stéfan har även hittat en häst på Island som skulle passa mina ändamål, får se vad det blir till! =) Han har också letat en skäck eftersom jag sa att barnen tycker de är så fina, men någon sådan finns inte just nu att fås. Speciellt inte efter flunsan som hästarna på Island haft
Får bara hoppas att stallet blir klart. Men bara takbjälkarna och betonggolvet är på plats nu snart så hoppas jag att det hela börjar rulla på lite bättre.

Höet är balat och hälften finns nu hemma på Börknäsgården. Resten kommer att tas hem samtidigt som min svägerska får hem sitt hö till sina hästar.
En sak är säker, jag älskar verkligen doften av nytt hö och hela proceduren runt hösäsongen. Det ger mig lugn och ro i själen.... :)

Finns inte så mycket mera att berätta. Jobbet tar sin tid och värmen tar resten av tiden. Skulle gärna få bli liiiite svalare så man kan ge sig ut på en riktigt lång härlig ridtur i Sundoms landskap!
Sen väntar jag bara på hösten, de nya hästarna och att min verksamhet ska få dra igång. Först lära känna hästarna, sköta sitt eget stall och sen lära känna alla människor som vill börja komma och vara en del av gården och verksamheten. Kommer verkligen att bli roligt!






Nu skall höet balas, åhh vad roligt! =)



Upp för backen...



Det gick ju bra!



Här kommer karavanen hem till mina föräldrars gård på Börknäset.



Brum brum...








Höet skall självklart köras under tak!




Här löshoppar vi Tenór. Han var riktigt duktig. Han var skeptisk de första dagarna som han fick hoppa men nu går det bara bättre och bättre. Han är ju bara så vacker!








Årets Talang 2010 =)




Sen söktes kontakt och Tenór fick följa för att avsluta på ett fridfullt sätt.



Så fort det börjar röra på sig med bygget så lovar jag att uppdatera!
Tjingeling så länge!


RSS 2.0