Måndag ut i fingerspetsarna

Jag gillar verkligen inte måndagar! Vet dock inte varför jag är så emot dem... Men just idag är jag emot vädret. Eftersom min reuma avskyr att vara ute i regnigt, kallt och fuktigt väder så får jag inget gjort när det ska vara 11 grader varmt, regnigt och blåsigt i slutet av maj.
Jag har hagar som ska byggas, hus som skall målas, uthus som skall tömmas och jaa... Det finns hur mycket som helst!
Hästarnas hage börjar snart se ut som lervälling och dom vill ut på sommarbetet. Idag ska jag åka och köpa en del glasfiberstolpar så att jag får sätta upp tillfälligt staket i lilla sommarhagen. Det är en liten äng här bredvid som en granne vill att hästarna ska rensa :) Den passar bra för att vänja hästarna vid sommarbetet. Sen ska det fixas ett staket med riktiga stolpar nere vid stora sommarhagen. Så snart borde hästarna vara ute på betet. Men har inte haft så bråttom utan tänkt att dom får gå i skogshagen nu så länge det inte finns knott och annat som stör dem.

Förutom att jag inte gillar måndagar och att vädret är bedrövligt så kan berättas att det finns fem hästar på Börknäsgården just nu. 4 stycken som är gårdens egna och en ettåring som är inhyrd på gården ett par månader. Ett halvblod som nu redan är högre i mkh än mina islandshästar fastän han bara är ett år. Långa ben och unghästutseende men väldigt vacker och uppmärksam. Lite knasboll, men det hör ihop med åldern :)
Bilder på honom kanske kommer senare.

Vår gamla hästtransport som vi menade fixa till och använda har vi bestämt oss för att byta bort. Skulle så gärna haft den eftersom den är Umeåsläp, alltså isolerad transport. Nya sådana kostar så mycket att det kommer bli en oisolerad transport nu istället. Men jag kör inte så mycket och så långa sträckor vintertid iaf. Ska och titta på en transport senare i veckan tror jag. Berättar mera om det sen!

Nu spöregnar det... FYY!!

Har en företagsgrupp som skall komma och rida idag 16.30, sen var det meningen att de ska ha picknik... Får se vad det blir av den saken!
Har annars haft 2 dagisar på besök förra veckan och ännu ett dagis är på väg hit imorgon eftermiddag. Jättekul med barnen och jättekul att så många har velat komma till Börknäsgården! Har även avråda flera grupper från att komma hit. Känns totalt fel men har inte kunnat erbjuda dem det de velat ha. Med andra ord en massa djur. Ska verkligen försöka få hit både några getter och får i sommar, kanske även andra djur. Men just nu är det platsbrist eftersom det skulle behöva renoveras mera utrymmen och det tar tid, pengar och energi :)
Men det kommer i sinom tid!


Foto: Jonas Bergqvist

Ännu en Vilda Western bild från Öjskogsparken. Kom ihåg att boka plats på den nya vridläktaren i sommar och kom och se ett fartfyllt vilda västern äventyr!


Söndag med Börknäsgården

Här på Börknäsgården har det varit semester eftersom jag varit med min mamma till Kreta på lugn och skön semester. Vi gjorde i princip inget annat än att sola och äta gott, några dagar var vi på vandringar, en dag ut i den storslagna naturen och en dag promenad i gamla stan. De andra dagarna gick vi mest runt området där vi bodde.

Men nu är jag tillbaka och likaså vardagen. =)

Igår söndag var det en riktig hästdag, och vilda västern dag :)
Sveipur och jag åkte iväg till Öjskogsparken för Affischfotografering med teatergänget! Är väldigt väldigt stolt över denna häst, han är otrolig, brydde sig inte i något. Inte i publik, applåder, vridläktare, en massa barn och spring, inte heller brydde han sig i röken från loket! Uppträdde exemplariskt, lite svårt att stå stilla den första timmen men det är inte så konstigt med allt ståhej på ett nytt ställe. Men han och jag for ut på en töltrunda i pausen och vi njöt fullständigt. Var där i lite över 3 timmar och absolut inget gick fel!! =) Hoppas det får fortsätta så!

Är vi inte snygga, Sveipur och jag?


Foto: Jonas Bergqvist


Foto: Jonas Bergqvist

Igår kväll hade vi även wetsernlektion på Johannas ridplan med instruktör Annina Hietikko. Hon är verkligen bra :) Men det visste jag redan för 15 år sen. Har inte så mycket tid att skriva nu men visar lite bilder. Byr är verkligen en rolig häst att jobba med.













Men skulle verkligen vilja fåt lite isländks undervisning snart, bara så få som undervisar här i närheten.
Men just nu är det bra träning både för hästar och mig med lite western :)

Denna vecka blir det lektioner hela veckan och flera dagisgrupper kommer i slutet på veckan. Skoj!


Westerninstruktör på Börknäset

Det är snart mitten på maj och sommaren är riktigt nära nu!!

På gården har det börjat byggas igen. Den öppna porten har nu blivit en riktig gammeldags öppenport med kantigt valv, ni vet =) Och en skjutdörr på insidan har lagts till istället för de gamla söndriga dörrarna. Så nu ska snart hela stallet målas, ut- och invändigt.

Nästa projekt är klubbrummet, allrummet, mysrummet, vad man nu vill kalla det. Rummet där männsikor får mötas, sitta och läsa, spela spel, ha kurser/föräläsningar, äta och massa mer... Ett rum som antagligen kommer att använad mest på kurser och läger senare. Ett annat byggprojekt är ett eget stall åt grisarna och några får, getter och kaniner... Och vem vet vad mer =)
Men det blir inte ännu riktigt. Skulle behöva ett dussin stora starka karlar som vill göra allt möjligt!


Sveipur frá Hamrændum.

Där är en bild tagen i lördags, när jag skulle hämta Byr & Sveipur i hagen innan vi skulle iväg till min svägerskas ridbana för en westernridningslektion. Sveipur är en totalt supermysig häst med det största hjärta jag någonsin skådat i en hästkropp :)

hur som helst, på lördagskvällen hade vi Annina Hietikko från Luovankylä här hos oss på Börknäset. Hon hade westernridning med oss i 1½ timme. Jättekul och lärorikt!
Westernridning är inte så långt ifrån den isländska ridningen som man kanske skulle kunna tro. Även om jag visste det före den här lektionen så var det ändå kul att få bekräftat. Minst 10 år sen jag var på westernläger hos Annina senast. Kommunikationsättet är väldigt lika, väldigt fascinerande.
Annina kommer igen den 22.5 så då blir det mera western på tapeten. Måste ju öva nu inför sommaren i Öjskogsparken och Närpes Teaters pjäs, Du Wida Wackra Wilda Wäst.















En väldigt givande kväll! Men det är verkligen inte så lätt som man skulle kunna tro, det ser ju så lätt ut :)


En annan kul grej som hände igår, som jag måste skryta om, är att jag hade en tjej som efter ridningen ville öva att komma upp på Klipper utan sadel, själv. Jag sa att jag kunde förklara men inte visa eftersom att jag är så gammal och styv så att det finns ingen chans att jag kommer upp. På klipper javisst :) men inte på Sveipur, som då stod bredvid vid stocken. Men så tänkte jag att äh, jag prövar... Och på första försöket svängde jag mig upp, vilket resulterade i först en chockad min, och sedan ett leende som går att jämföra med en 5-åring på julafton! =) Därefter kom jag upp ett par gånger till utan problem. Detta måste vara ett bevis på att fysiskt jobb VERKLIGEN ger resultat. Även om Sveipur bara är lite över 140 cm i mankhöjd så är det en prestation värd att skriva om för ngn som jag som aldrig klarat detta, inte ens som barn! :D

Vår fantastiska hovslagare kommer på onsdag och skor mina 4 samt Johannas 2 hästar.
Sen åker jag iväg till Kreta en vecka tillsammans med min mor, då får några vänliga själar sköta om hästarna och grisarna. Tur att man har folk som ställer upp! Tack alla ni!
Sen blir det 3 grupper under loppet av en vecka, 2 dagisgrupper samt en företagsgrupp. Mera sådana är välkomna! :)
Efter detta är det Juni och då drar övningarna till pjäsen igång. Men redan den 22 maj är det fotografering, då kommer Sveipur och jag att vara där.
Då är det även provvridning av den nya läktaren. ALLA som vill får komma och sitta på läktaren då eftersom den behöver utsättas för full tyngd. Det lottas ut 10 st. fribiljetter så det lönas att komma!

Alltså 22.5 kl 15 är det provvridning, alla som vill får komma och kan då vinna en fribiljett!

Det var allt för denna gång!


RSS 2.0