Det är här det händer!

Nu har jag äntligen fått ett preliminärt datum när hästarna flyger från Island till Norrköping!
Den 23 oktober =)

Det är ännu inte klart hur hästarna kommer att färdas från Norrköping till sina nya hem men det finns några alternativ. Antingen kommer de med en större beställd transportfirma, eller också hämtas de med några transporter här hemifrån. Det lutar troligen mot att det blir med transportfirma.

Förutom detta kan jag berätta att Johanna tagit hem sina hästar, Happy och Manolito, till Börknäset. De passar som handen i handsken eller som hästar i hagen rättare sagt, i sin nya hage =)
Jättekul för hela familjen uppe på backen!!


Manolito "Manne" & Happy


I stallet börjar det se ut som ett stall, snart... Alla väggar längs sidorna är uppe, sadelkammaren, snarare kojan, börjar ta fart och sen är det "bara" boxarna kvar! Stora fönstret i gaveln är inte heller på plats ännu, men det kommer. Deadline är sista oktober!
Det konstiga är att det faktist är ROLIGT att bygga! =)




Vivan, min svärmor, hälsade på igår kväll i stallet. Hon skall måla ena väggen åt mig!!
Isländska berg och hästar är mitt krav.
Förutom det har hon ganska fria händer.
Föresten V. så måste du säga åt mig vad jag ska köpa för färger! :)



Den här väggen med fönstren ska Vivan måla, det lär även vara hennes första väggmålning, men jag är inte det minsta orolig!
Titta gärna in på Vivans blogg, där hon just nu lottar ut en tavla! Adressen finns i listan till höger!




Bara nya bräder sätts upp i "hålet" och hela utsidan målas nästa sommar, så kommer stallet att bli riktigt snyggt!
Gården skall även få nytt rött grus som tar fram den "gamla" känslan lite. Sen ska minigrisarnas hage fixas på framsidan och hästarnas hage på baksidan, så får vi inte heller glömma träningspaddocken som nu fått sandhögar som behöver jämnas ut!




Nu är det snart natt, Go´natt!!


Ny kamera med Wow-faktor!

I stallet ser det idag ut såhär! Imorgon ser det antagligen annorlunda ut! =)
Det blir sååååå fiiint!!!



Vi har köpt en ny kamera, den är underbar!
Fujifilm HS10

Fujifilm lanserar en spännande modell med en blixtsnabb och stor CMOS-platta (1/2,3”- 10 megapixel) pch en kraftfull manuell zoom upp till hela 30x. HS-10 ger dig allt du kan drömma om, utan att du behöver byta ett enda objektiv (24-720 millimeter). Vridbar LCD-skärm på 3”, trippel bildstabilisering, full HD film med stereoljud, panoramabilder, RAW-filer.

Stor 1/2.3-tum BSI-CMOS, 10 megapixel

3” Ljusstark vinklingsbar LCD

30x zoom, 24-720mm

Manuell zoom och fokusmöjlighet

Trippel bildstabilisering: CMOS-shift, Digital IS, ISO-IS

Full 1080p i HD-film och stillbild

Elektronisk sökare (EVF) med ”ögonsensor”

Följfokus

”Bästa bild”- tar bilder före och efter avtryck

Motion Panorama, Multi Motion exponering, Motion remover

Zoombracketing, AE-bracketing

Ansiktsdetektion med rödaögon-eliminering
Super high speed movie med 1000 bps

SR auto, 6 programlägen

Pro low light läge

RAW + JPG

AA batterier 4st. Upp till 700 exponeringar






SUPERNÖJD!!! Det är så fantastiskt roligt att fotografera, när man har en bra kamera.

Höst på Börknäset heter denna lilla blogg utställning =)































TENÓR


Den 43:e tisdagen detta år...

Nu börjar man se resultat i stallet!
Ikväll har vi satt isolering i sadelkammarens ytterväggar. Vi har även spontat upp gaveln av stallet. Jag fick sköta spikpistolen, min fantastiska byggare var lite rädd! :) Till sist har jag plockat och sopat, försökt få lite ordning i vårt byggkaos.





Kim jobbar lite längre bort denna veckan, så han har med sig husvagnen och bor tillsammans med älgar och älgflugor i skogen. Ja, och sin chaufför :) Vilket betyder att jag är ensam hemma, tråkigt, men det är okej, har ju ändå fullt upp båda två så det hela funkar!
Han och jag har bokat en resa till Gran Canaria över nyår :) För tre år sen var vi till Teneriffa, hans första södernresa. Denna gång blir det Playa del Inglés, för även om jag varit till Gran Canaria två ggr tidigare så har jag inte bott där. Så det blir en skön semester efter ett stressigt år! Det behöver vi!
Och Johanna har lovat att sköta min lilla gård, väldigt tacksamt! Den tjänsten måste återgäldas nån dag =)

Idag har jag även gjort något annat som är värt att nämna, jag har tillsammans med några vänner gått en 5km´s naturstig på 50 minuter! Skulle jag ha vetat att det var så tungt skulle jag aldrig följt med tror jag... Men nu när jag vet att jag klarar av det med min nuvarande usla kondition så tänker jag definitivt gå den igen :D Inte illa för att vara jag måste jag säga ;)


Väntar verkligen på att hästar och grisar ska komma hem till Börknäsgården. Även andra djur så småningom...
Har börjat sikta in mig på några andra små krabater som intresserar mig, men det blir som tidigast nästa sommar. Så det är inget jag vill dela med mig av nu!

Ni som är intresserade av minigrisar ska kolla in:
www.minigrisar.se
www.minigrisen.com

Där hittar man massor med information som är viktig, både vad gäller skötsel och hälsa.

   

SNART!!!! =)



Minigrisar till Börknäsgården

När människor börjar påpeka att de väntar på en uppdatering, eftersom de hört saker och ting med djungeltelegrafen först, jaa... Då är det dags att uppdatera bloggen =)

Här har det varit fullt upp nu i flera veckors tid! Jobbat mycket, byggt stall och varit ut på små äventyr till socklot!
Till socklot begav vi oss för en och en halv vecka sedan, jag, min svägerska Johanna (hennes blogg finns i listan) och hennes två fantastiska ungar :) I denna lilla by uppe i norr hittade vi Tavast stall & bondgård. Där fanns det hästar och många andra djur! Vårt lilla äventyr hade blicken på minigrisar, men vi fick även bekanta oss med hästar, hundar, hundvalpar, kattungar, får, getter, kor, några konstiga kalkoner och nu har jag säkert även glömt några :) Nåja, vi skulle titta på minigrisar och sen skulle vi åka hem, eller jag försökte intala mig att det var det vi skulle! Även om jag åkte dit med ett syfte, Börknäsgården skall ha två inneboende grisar, så hade jag tänkt att jag kanske skulle kunna låta denna möjlighet glida mig ur händerna men se icke.. :)
Nu väntar två stycken små grisar (en röd och en prickig) på att få komma till sitt nya hem, såsom hästarna på Island. Så nu gäller det att få stallet klart! =)


Ååååh va dom är söta!!

Förutom denna nyhet kan jag berätta om att i stallet, där händer det grejer!!! =) FINALLY!!



Jag försökte märka ut med krita var boxar och sadelkammare skulle vara, fick sen konstaterat att min mätning var lite... under all kritik.... =) Näe, den var inte alls så illa, några 5, 6, 7 cm hit eller dit spelar väl ingen roll :D
Nåja, det lilla problemet är fixat nu :)


       

Sen skulle den nya hyvlade & spontade brädhögen in!



Utan radion gör man ingenting! =)

 

Plockat undan de "pinnar" som skulle passa att använda till skogshagen gjorde jag en eftermiddag medans min far satt i grävmaskinen...





En liten titt på stallet?

  



En större uppdatering om stallet fås vartefter. Det har redan hänt mer än vad som ses på dessa bilder men har inte varit tillräckligt flitig med kameran! Men imorgon fortsätter stallet att ta form!



Sommaren är förbi...


Så blommande och vackert, lovar oss en grön sommar...




Nu är det röda färger som gäller, jättevackert, men de färgglada löven viskar om en lång vinter...


  

Men jag älskar hösten! Synd att man inte har hästarna hemma så att man kan släppa loss på stubbåkrarna!


Om NM i Ypäjä 5-7.8

Vilken bra dag! :)
Fått en hel del gjort, häromdan stod vi och kämpade med brädhögar för att välja ut de som var 5" och 6", de skulle nämligen köras till hyvleriet (eller vad det nu heter), för att sen komma tillbaka hyvlade och spontade.
Idag var det dags att kämpa igen, nu med färdigt material som skulle in i stallet för att vänta på byggaren som lovat komma nästa vecka! Bilder på det kan jag sätta upp senare!

Sitter nu och funderar på att visa bilder från Nordiska Mästerskapen i Ypäjä. Jag lovade ju att visa bilder och berätta om resan. Men bilderna har jag haft i mammas datorn och den har varit sönder. Nu är datorn lagad och tack o lov finns bilderna kvar!! =)



Här har vi öppningsceremonin fredag förmiddag.







Finland ville såklart visa upp den Finska hästen och berättade vad den användes för, förr och nu.



Resan gick hur som helst väldigt smärtfritt, Vi kom till hotellet Rantasipi torsdag kväll, åt en god middag och delade på en flaska bubblande vin :) Sen var det läggdags för att orka upp och se tävlingarna nästa dag.

Väckning nångång efter kl 8 på fredag morgon, fixa till sig lite och sen ner på frukostbuffé, där var både svenskar, norskar, danskar och även islänningar. Intressant att sitta och lyssna på sorlet från alla glada och förväntansfulla hästmänniskor. Speciellt några från Island fångade min uppmärksamhet eftersom jag såg att den unge killen hade tävlingskläder med sig.



Klockan 11.30 var vi på plats vid ypäjäs tävlingsområde. Som var mycket mera utbrett än vad jag trodde att det skulle vara! Jättefin ovalbana hade de intill terängbanan. De nordiska flaggorna var på topp och solen var högsommar stark! Vi satte oss på läktaren, mamma och jag, förväntansfulla (iaf jag) inför vad som komma skulle. Hade ju ändå inte varit på islandshästtävlingar förut, så det här var något extra!
Och det var minst lika intressant och lärorikt som jag hade trott att det skulle vara.
Fredagen gick ut på 4-g klasserna och 5-g klasserna, både YR och seniorerna. De första timmarna gick ut på att lära min kära mor hur man ser skillnad på alla fem gångarterna. Mycket att hålla reda på. Men efter två timmar hade hon det hela ganska på det klara! =)



På fredagen hittade jag även en Jättefin träskylt formad som en töltande isis, den hoppas jag att min svärmor skulle skriva en text på så att jag kan sätta upp den vid nya stallet. Bild på den kommer när den är riktigt klar :)
Fredagen slutade med flygande pass race, häftigt! Då gällde det inte längre för ryttarna att se "städade" ut, först i mål på en 250 meters sträcka är den stora grejen med den klassen!
Ungefär kl 19 var vi tillbaka på hotellet och det blev dusch, sen middag. Denna kväll delade vi på en flaska vitt, och när vi satt och njöt av det sista ur flaskan dök Stefán och barnen upp på andra sidan restaurangen. De åt middag med oss och jag frågade S. om han kände "han där borta" (islänningen jag sett vid frukostbordet som var i 50-årsåldern.) Det visade sig vara en bekant till S. och det blev kramkalas. Denna man var Luther, islänning med gård i Danmark och Hesta Gallery är hans varumärke.
www.hesta-gallery.dk
Hans son är även med i det isländska landslaget och han själv är en skicklig tränare.
Nåja, den kvällen hade också ett avslut, vi skulle ju upp tidigt morgonen därpå!



Lördag var det väckning redan kl 7, frukost och sen tillbaka till tävlingsområdet för att titta på töltklasserna.
Jätteintressant och mängder av vackra hästar!
Denna dag satte vi oss under träden i skuggan, lagom brända på axlar och rygg efter gårdagens strålande väder.
Lördagen bjöd också på varmt och tungt väder, vilket på eftermiddagen resulterade i ett stort åskväder med en tromb rakt genom tävlingsområdet och över ovalbanan! Tält blåste omkull och plaststolar flög x antal meter. Tävlingarna stannade upp ungefär fyra tiden och de skulle hålla några timmars paus, så då bestämde vi oss för att åka hemåt. Jag hade ändå hunnit med att köpa en sadel, Frami, från Hesta Gallery och träffat flera trevliga nya bekanta.


Pass race =)




Några hästtjejer från Sundom var också på plats denna dag, tillsammans med S., barnen och "tjejerna" tog vi en lunch/middag på en av Ypäjäområdets restauranger. Sen fick vår gamla söndagsmercedes gasa iväg hemåt. Jag skulle definitivt velat stanna tills söndag och alla finaler men eftersom vi hade biljetter til festivalen i Björneborg på söndagen så var det bara att åka hem.
Men jag lovar att det blir NM igen, då i Sverige! =)








RSS 2.0