Känn lugnet på Börknäsgården

Har varit på det vackra Börknäset idag och tagit vårfotografier. Tror inte att jag behöver skriva så mkt idag, bilderna talar för sig själv.
En halvtimme strövandes runt gården och jag har funnit mitt inre lugn...



Välkomna till Börknäsgården!




Älskar den grästäckta vägen...




Vårens blommor.




Äppelträd.




Gammal stil.




Börknäsgårdens hus.




Gården.




Milou vill vara i centrum, han är med på nästan varje bild :)




Grinden tilll gården.




Granngården.




Tillbaka i tiden...




Vilket år var det nu igen?




Den rofyllda skogen bakom gården.




En liten glänta där älgarna brukar vila.




Nerför backen...




Stigen som kommer att leda till lägerelden.




Tomtar & troll...



Solstrålarna värmer.



Där i mitten i sänkningen kommer lägereldens sken att lysa... Måste få bort lite träd dock... :)





Detta bara några hundra meter från gården.




Gamla hjul.




Sommaren är nära på gården.



 It´s still a mess =)

Men jag hoppas ni ser skönheten ändå!
Tänk vad djuren, lugnet och min mors alternativa behandlingsklinik (Må Bättre Behandlingar) kommer kunna göra för själen!



Välkomna åter!


Islandshelg i Sundom

Då var helgen hos gänget i Sundom över. Vilka underbara människor :) Där håller hästmänniskorna ihop, är vänner och tar hjälp av varandra. De känns alla som ett sammansvetsat gäng där alla accepterar varann för vem de är. Beundransvärt, absolut!
Igår började vi kurshelgen med en timmes teori om Islandshästen, dess bakgrund, användningsområde och deras tankesätt samt mycket mer. Det har diskuterats, skrattats och utbytts tips hela helgen lång! Köpte till o med en jacka av en av tjejerna för 10 euro, ett riktigt fynd!
Sen blev det lektioner för var och en. Alla individuellt vilket var mycket givande. Alla fick Stéfans uppmärksamhet till 100 %! Eftersom han nu tränar min Tenór så blev dagen mkt givande :)
Efter 18 års erfarenhet av "vanliga" hästar så är islandshästen tvärt emot i flera avseenden. Så det gäller att få den i dagens läge naturliga känslan att börja bete sig annorlunda, inte så lätt alla gånger kan jag tala om.
Bara det att inte alls skänkla med vristerna utan att i princip all "verksamhet" och alla signaler skall komma från låren och tyngden i stigbyglarna. Jättehärligt! Men inte så lätt alla gånger... Och även om jag under våren redan vetat detta så är det så mkt bättre när någon granskar. Travskänklarna är helt annorlunda, det e kanske största omställningen. Men nu kommer det bara att gå bättre :)
Stéfan har gjort underverk med Tenór på bara två veckor!! En helt annan häst nu än när han flyttade för några få veckor sen. Jag bugar djupt för den kunskapen, och för att jag får chansen att lära mig alla möjliga knep. Skulle nästan kunna flytta till Sundom bara för "islandshästfolkets" skull =) Eller så inte, får införa kulturen här istället. ;o)
Dag två av kursen, det vill säga idag, blev en 12 timmars dag och väääldigt lärorik. Idag har vi alla fått två lektioner var och sen tog jag och Stefan en tekopp och diskuterade efteråt. Tackar alla för denna givande helg, mera såna tack =) Märkte också att isländskan inte är så svår. Ett språk som skulle vara jätteksoj att lära sig, det är så vackert och annorlunda.
Har äntligen fått mina första ridbilder av mig och T. Har ju inte lyckats ha nån fotograf tidigare. Hade även med filmkameran men hade inte tänkt på att jag skulle ta med den, så den var tyvärr inte laddad och därför filmade jag kanske bara en minut av gården innan den slocknade. Sirpa, som äger gården där vi hade kursen, har verkligen en fin gård och ett mysigt personligt stall.



Sirpas hund gillar att sköta om hästarna, speciellt att slicka på dem, jättegulligt!

Stéfan går igenom ett och annat innan lektionen börjar.

 






















 




Det var allt för den här gången... Men jag kan säga att jag känner på mig att denna sommar skapar historia ;)


Barndomsminnen



Hugo Morris i egen hög person! =)

Känner att det börjar vara dags att skriva några rader. En hel vecka sedan sist, redan!!!
Tiden går så snabbt nuförtiden, hinner inte alls med :) Jag minns när ALLA sa när man var barn: Vänta bara, åren går bara snabbare och snabbare, snart är du vuxen och vet inte vart tiden tagit vägen.
De hade så rätt! Känns som om jag nyss var 11 år och jag hittade en annons i Vasabladet på en 9-årig varmblodsvalack som var duktig på att hoppa och bra skolad. Efter massor med tjat ringde min far till ägarna och vi åkte för att titta. Det var såååååååå spännande för en 11-årig tjej med just då (som det kändes) världens största hästintresse! Jag var och provred hästen två ggr, på banan, hoppade och ut i skogen. Så var saken klar, Ploppen skulle bli min! Min EGEN!!! =)
Oj om ni skulle veta hur många rosa moln som svävade under mina redan då stora fötter :D Kanske inte så stora men endå... :)
Det var påsk när han kom, för 14 år sedan, helt otroligt!
Ploppen och jag fick nästan 5 fantastiska år tillsammans, med många tårar och många glädjetjut. Lyckligast var vi båda på tävlingsbanan, flygandes över hinder och galopperandes ärevarv efter placeringar... Gud vad jag saknar den hästen! Han är gammal idag, 21 år... Tiden går så fort!
Jag önskar att alla barns barndom skall bli så glädjefylld som min va´ tillsammans med djuren på gården i Bäckby och lite varstans där jag och Ploppen hann spendera vår tid.
P.g.a. min sjukdom (reumatism) kan jag inte vara så aktiv själv inom ridsporten idag men med mitt intresse för hästar, andra djur och barns utveckling och fostran så önskar jag verkligen, och hoppas innerligt att Börknäsgården en dag kommer att bli succé! Jag TROR att gården kommer att bli en succé :)

Annat då? Jo, nu i helgen bär det av till Sundom på kurs. Kommer att rida med min Tenór 3 x ½ h + 1h samt uteritt tillsammans med andra islandsryttare och instruktör. Blir säkert väldigt givande!
Annat viktigt är att jag ikväll har spenderat sista kvällen i skolan denna termin, underbart!! Återstår några tenter och 7 veckor praktik till hösten, sen är allt klart, Finally!!! =)
Har till och med funderat att börja studera Sociologi på ÅA öppna universitet efteråt. Men får se om jag orkar börja på igen :)

Nu natten, lång dag imorgon igen! Gonatt alla!


Besökare

Idag har min blogg toppat sitt besökarantal med 29 stycken. Fortsätt så =) Snart hoppas jag på 129 istället :D
Tentat idag, gick jättebra. Snart är det personalmöte på jobbet som gäller.
Har planerat lite idag också, boxar och klubbrum... Vänta bara!! =)
Nu bråttom som vanlit... Det är just detta tempot som borde saktas ner, för alla! Fy för alla måsten ;)


:o)



Kim & Milou när de avnjuter sommaren på sitt eget lilla sätt!


Ett nytt liv...




Ellen, en halv dag gammal vårvintern 2008! =)


Tankar

Varit i skolan ikväll... Precis som igår kväll och ska även dit och skriva en tent imorgon eftermiddag. Ofta känns skolkvällarna som om de tar upp ens tid. Men ikväll hade vi ett av de intressantare och mer givande ämnena. Mental- & Missbrukarvård. Hela ämnet är sååååååå intressant :)
Vår lärare sa ikväll en sak som fastnade i mina tankar.
"Det man inte själv har, kan man inte heller ge."
Detta är så sant, självklart, men samtidigt är det något som samhället inte tänker på. Det går att associera till nästan alla situationer. Vi diskuterade bland annat om krigsveteraner, deras betydelse i utvecklingen och dess kamp att komma hem till en familj med de psykiska åkommer de fått när de var ute i kriget. Hur man med ett sådant bagage uppfostrar sina barn. Hur de barnen upplever sin uppväxt och hur de i sin tur uppfostrat sina barn. Min generation.
Det är nu min generation skall fostra dagens barn. Hur kommer det att gå med dagens barn med alla de inflytanden de får idag av medier, internet och stress.
Barnen som växer upp med föräldrar som jobbar heltid, har stora lån på hus och bilar osv...
Vad lär vi våra barn... Lär vi dem att det är skillnad på folk, att det är rätt att ha skillnad på människor. Eller lär vi dem att alla är lika värda?
Lär vi dem att stressa, att alltid ha massor med aktiviteter och att vänner via nätet är det bästa sättet?
Eller visar vi dem hur man kopplar av i en stressig värld, hur man kan välja bland de aktiviteter som erbjuds och att man kan träffas och umgås med människor.
Lär vi dem att allt är mitt, eller fostrar vi dem till generösa individer?
Lär vi våra barn att slösa, eller lär vi dem ansvar?

Allt detta hör hemma i min lärares uttryck...
" Det man inte själv har, kan man inte heller ge."

Det är där Börknäsgården kommer in i mina tankar. Det är just detta jag vill visa barnen och ungdomarna, även vuxna.
Jag vill visa dem att det inte är skillnad på människor, att alla kan samarbeta och acceptera varandra. Att alla är lika värda. Jag vill lära dem hur man kopplar av i vår stressiga miljö, hur man kan kombinera aktiviteter med vänner, genom att umgås och samtidigt ägna sig åt de intressen man har, utan press och krav. Jag vill att de skall lära sig att vara generösa mot medmänniskor och djur, samtidigt som de får ta ansvar för andra individer...

Det jag själv fått, vill jag ge andra!

Hmm...Flum... Men ändå en djup grund till min dröm och till min verklighet!


Snart e´ de sommar!!!



Sommaren närmar sig med stormsteg! Dagarna blir ljusare och ljusare, men endå hinner jag inte med någonting känns det som! Men lite saker har iaf hänt.
Min underbara islänning kommer att flytta till Sundom och bo där hela sommaren. Där kommer både han och jag att få en intensivskolning! Kommer att bli underbart lärorikt och skojigt!
S.S. kommer att förändra mitt liv, är nästan säker på den saken =) En kurs kommer att hållas i sundom i slutet på maj, and... I´m gonna be there!
Härligt att lära känna människor som brinner för desamma som en själv... Även om jag är tacksam för alla råd och all hjälp jag får här hemma, det behöver alla, så är det ju ändå lite annorlunda med islänningar. OCH det är det jag nu kommer att få en intensivkurs i, spännande!!!
Människorna i Sundom är även glada över att islänningarna kommer till Närpes, så de hjälper gärna till med Börknäsgårdens start!!!
Nåja, Tenór flyttar till Sundom, jag är själv just nu på G och flyttar till Risåsen! Ja, ni får säga igen... Den bjuder jag på =)
Detta betyder att Börknäsgårdens gård får vänta ett tag. Alla förstår säkert att jag inte kan ha mina djur på gården förrän vi själva har hamrat och spikat upp ett hus där. Men det kommer, allt har sin tid!
Så var beredda på att Börknäsgården kommer att vara stationerad på "fel" gård till hösten! =)

Det var allt för denna gång, nu skall jag utnyttja min lediga dag!


RSS 2.0